Pyssla med en 3-4-åring (som ej vill rita)

För två år sedan skrev jag ett inlägg som fortfarande läses ganska ofta om pysseltips. Nu är min lilla 1,5-åring således 3,5 år och jag har tänkt lite på fortsättningen. Man kan enkelt konstatera att barn är olika. En del barn skriver hela alfabetet i denna ålder och en del håller fortfarande inte i en penna om de får välja – i alla fall inte med rätt grepp, så det blir svårt att pricka fälten i en målarbok osv. Då är det lätt att som barn sakta men säkert exkluderas från ”aktiviteterna runt pysselbordet”, som bekant är mycket mer än själva pysslandet. Det är gemenskapen, samtalet, ibland glädjen, och kanske också en speciell slags identitet som är mycket värdefull i skolan senare, nämligen som ”en som sitter och jobbar” istället för ”en som springer omkring”. Så – här kommer tips på två saker som kan engageras i även om inte penngreppet ännu sitter!

1. Jobba med tjocka tacksamma färger (använd förkläde, underlägg och oömma kläder!) – måla med pensel, gör tryck osv.

Här har vi testat ett slags lövtryck. Plocka olika slags löv. Täck tjockt med färg på den ådriga sidan av lövet med hjälp av en pensel. Lägg lövet på pappret, tryck till, dra bort och hepp så visar sig en spännande form!

lövtryck1

Färgerna har vi köpt på Hem och hobby i någon slags tub och de kostade ca 50 kr för 4 tuber. Vi sprutar ut färgklickar i ett plastlock och börjar med en penseln per färg (men så småningom blandas allt ihop…)lövtryck4

Det här var ganska lättjobbat och ger därmed en känsla av omedelbar effekt. Man kunde också lägga lövet på pappret och måla över så att det blev ett ”omvänt” tryck. Och till sist bara måla lite allmänt 🙂

lövtryck2

Mer utvecklat: Blanda färger i ett och samma tryck, här randigt.

2. Jobba med utklippta bilder i kollage eller annan blandad teknik

Jag läste en gång ett väldigt intressant examensarbete om bildskapande i förskolan. Några studenter hade gjort en studie där de själva provat att göra olika saker med barnen och följt processen. En av deras slutsatser som jag tog med mig var just vikten av att hjälpa barn att skapa en process. Snabbt kommer barn in i en uppgiftskultur där de läser av att de förväntas göra en produkt och sedan är det bra med det (särskilt de som vill göra och visa motstånd på grund av exempelvis osäkerhet): ”Jag kan inte” och så två streck – färdigt. Så konsten är att stötta början – och fortsättningen – på en process.

Detta pyssel är enkelt. Du behöver: En lagom stor sax. Några tidningar (gärna reklambroschyrer eller annat gratismaterial som kommer hem i brevlådan). Ett limstift och ett papper att klistra upp på. Han man ett papper framför sig och vill skapa en motocross, men känner att man inte kan det, då är det underbart att hitta en annons för motocross i en tidning och få möjlighet att klippa ut den istället! När en skylt, några motocross-cyklar (vespor i och för sig, men allt går under namnet motocross), och en gubbe som jobbar i affären var uppklistrade så föreslog jag att han kunde rita en ring runt som fick bli affären. Japp – en meningsfull anledning till att rita en rund ring med krita!

Vad mer? Jo, gubben i affären hade en katt. Vi hittade ingen katt först så jag ritade en som han kunde klippa ut och klistra upp. Sedan hittade han en riktig katt i en tidning. Och en fyrhjuling. Men titta – vad RÄDD katten ser ut säger han och tror att (eller rättare sagt, tolkar sin egen bild som att) fyrhjulingen kan köra över katten. Hur löser vi det? Jo, han ritar ett streck mellan fyrhjulingen och katten så att den blir skyddad. (Senare fick också katten och gubben var sin fisk att smaska på.)

kollage4

En spännande bild! Ett ”eget” verk men helt i dialog med omgivningen, både den runt samma bord just när bilden blev till, fast också med omgivningen i stort – vad som är aktuellt och vad som framstår som meningsfullt i omvärlden.

 

kollage2

Nästa steg: Vi gjorde en hel serie med kollagebilder och klistrade ihop. Här har vi en affär… i den jobbar… Tommy Nilsson! men varför vrider Tommy Nilsson så på huvudet? Vad tittar han på? Det får vi hitta på på nästa papper…. Jo, han tittar på sin fru som rider på en ridbana.

kollage1

Inspirationen till denna bild kommer ifrån boken Bockarna bruse kommer igen som är en bok där bilderna är skapade just på detta sätt – målad bakgrund och utklippta figurer som rör sig uppe på denna

Sammantaget, tipsen:

  • Jobba med tjocka, tacksamma färger
  • Jobba med mallar, tryck och färdiga bilder
  • Sätt bilden i centrum, typ ”nämen, det ser ut som…” eller ”vilken lila färg det blev” istället för ”kan du rita en…”.
  • Finns med som dialogpartner genom hela processen. När produkten är färdig kan det hända att alla löv som trycktes är övermålade och hela tavlan blev brun. Men på vägen dit kan de mest fantastiska bilder ha passerat framför ögonen.
  • Tala om det som syns, gärna i andra termer än ”fint och fult”.
  • Om flera barn som är på väldigt olika ”nivå” ska jobba runt samma bord, hjälp dem gärna i lite olika riktningar så att de inte behöver konkurrera med varandra om samma sak. Gemenskap skapas på olika sätt. Vi kan alla måla himlen i olika skiftningar, en tar morgonhimlen och en tar natthimlen t.ex.
  • Titta i bilderböcker (med barn förstås) och fundera ut med vilken teknik bilderna är gjorda. Resonera om detta och försök imitera stilen!

1 thought on “Pyssla med en 3-4-åring (som ej vill rita)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s