Disneyprinsessorna tar över vårt liv

Visste ni att disneyindustrins intäkter kommer till en tredjedel från filmerna, en tredjedel från nöjesparkerna och en tredjedel från prylarna som följer i spåren av filmerna. Alltså de grejer som vi föräldrar köper till våra barn för att de ska bli del av viktiga kamratkulturer. Tänk att just vårt barn har förälskat sig i just frost-filmen. Oj, vilken slump. Och tänka sig, hon vill ha frost-tema på sitt kalas. Och ojojoj, det finns frostsugrör, frostservetter, frosttallrikar, frostmuggar, frostvimplar, frosttårtdekorationer, frostmössor, frostnattlinnen, frostdockor, frosttrosor (fast inte frostkalsonger!?), frostritböcker, frostpysselböcker, frostpappersdukar, frostutklädningskläder…. att köpa. Och, just det, frosttyg finns att köpa förstås! Och inget säljer slut så fort som detta print. Men jag lyckades komma över en meter och det har jag sytt en klänning av till min dotter och hon blev otroligt glad och alla flickorna på förskolan utropade att klänningen var jättefin.

Jag vet inte, det är både härligt och fruktansvärt på samma gång. Disney äger oss. Barns kultur är inte barns kultur utan marknadens kultur. Bara vi kommer ihåg det så är det väl ok. Men att det skulle vara barns ”fria val”, det kan vi glömma. AnnaElsaLiten

Här är de! Elsa, Anna och så snögubben Olof. Exklusivt kantade med ekologisk interlock från Andersson&Hjalmarsson.AnnaElsaJag har nästan gjort mönstret själv! En riktig klänning som satt som ett smeck.

Material: Tygposten.

Mönster: Överdelen har jag ritat av från ett nattlinne jag köpt i London för ett par år sedan. Sedan har jag klippt en kjol på fri hand (så mycket vidd som tyget räckte till) och sytt på.

(Detta med frostkalaset är delvis fiktion, ett illustrerande exempel byggt på noggrann research, men vi HADE faktiskt frostservetter på hennes barnkalas och de ansågs så värdefulla att en del av gästerna frågade om de fick ta med sig servetterna hem!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s