Lucka 15: Sy tights till vuxen

Dagens sy: Nu när jag sytt upp alla stuvar har jag fått glädjen att gå till Tygposten och köpa upp lite nya tyger 🙂 Det blev en hög tyger som kan tänkas passa till lite större pojkar som ska få julklappar av mig, vad de nu kan tänkas gilla…? Vi får se om det kommer passa. När jag ändå var där tittade jag lite på klädtyger till vuxna. Det finns ganska mycket stickade tyger, och jag funderade på om det var några som skulle vara en hit att sy i. De här tygerna är lite billigare än barntrikån (kostar ofta 85 kr/meter), då skadar det inte att chansa. Så efter dagens mastiga förskolebarnskalas här hemma (28 personer blev vi som fick dela på glögg, kaffe, skinksmörgås, pepparkakor, värme och gemenskap, efter luciafirandet i bygdegården) – vad kan passa bättre än att testa något nytt i syrummet!?!?

Jag funderade på om det är värt besväret att sy tights till sig själv. Till barn är det ju lätt, men hur är det att sy till vuxen? Svar: jättelätt. Det tog ca 40 minuter och det var ju helt fantastiskt att mäta i midjan och få dem exakt som man vill. 

tightsvuxenRitade av ett par köpta tights och sydde i detta randiga stickade tyg

Jag bara la de färdiga tightsen vikta på följande sätt, med bakre grensömmen som mall. Jag klippte mot vikt kant i det nya tyget. När det var klart och tyget veks ut så klippte jag den övre kanten (den som hamnar i midjan) diagonalt, så sidan mot främre grenen blev ca 7 cm kortare. Jag sydde dem som vanliga tights (se beskrivning t.ex. här). Sedan sydde jag inte resår utan jag klippte till en linning som var bred och skön (en vanlig rektangel) som jag mätte på min egen midja så det blev precis lagom. Funkar alltså som en mudd fast det var i samma tyg som resten av byxan. Dessa åker på under någon kjol till jobbets julbord imorgon!

Dagens vetenskap: Det var jätteroligt att få prata lite barn och föräldraskap med de andra föräldrarna på luciafesten idag. Numera tänker jag ofta på en föreläsning jag var på tidigare i höstas med en professor från Kina. Hon hade gjort en jämförande studie mellan förskolemiljön i Tyskland (väldigt likt Sverige!) och Kina. Jämförelsen gällde det vi kallar ”fri lek”. I Tyskland var förskolan möblerad öppet och vi fick se en film tagen på hur barnen ålade runt på golvet och var ganska högljudda och lekte ”huller om buller”. I Kina var förskolan möblerad som ett klassrum med långbord. Det fanns inga fria ytor, men visst fanns det fri lek – man fick sitta vid sin plats vid bordet och göra vad man ville, under lärarens inseende, i ca 15 minuter per dag!! I Sverige skulle jag säga att vi menar att det är helt orimligt att tro att barn skulle klara en sådan sak. Det är det – i Sverige och med den kultur våra barn har socialiserats in i. Vi behöver inte tänka i rätt och fel här, men påminna oss om hur otroligt kulturellt betingade våra förväntningar på barn är, och därmed vad vi lär barn att vi förväntar oss av dem.

 

Annonser

1 thought on “Lucka 15: Sy tights till vuxen

  1. Enligt en tämligen färsk rapport var åtminstone den tyska gymnasieskolan betydligt tråkigare än den svenska, men stelbent katederundervisning i samma klassrum hela tiden. Och i musikundervisningen fanns inga instrument, det ar enbart historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s