Lucka 12: Julklappar till de större barnen…

 

Härom kvällen sydde jag på en julklapp till ett syskonbarn som spelar i ett visst rockband, mer kan jag inte avslöja… 😉 Bar en liten tjuvkik här:fållaärmTips när man fållar ärm på CoverPro 1000 CPX; man kan ta bort den här grunkan och trä på ärmen på symaskinen (om det inte är baby-storlek förstås), då går det smidigt att fålla!

zebratröjaEn lyckad avig trillingsöm (för en gång skull, jag har visst försökt med en av nålarna som är böjd i ett par veckor, inte undra på att jag fått hoppstygn)

Dagens vetenskapliga insikt, eller kanske inte en insikt, men en tillbakablick med hjälp av Tellgrens (2008) avhandling om förskollärarutbildningens historia. På 1920-talet var utbildningen ettårig, och på detta enda utbildningsår skulle förskolläraren rustas med följande kunskaper:

”undervisningsämnen var: barnträdgårds- och uppfostringslära, medborgarkunskap och socialt arbete, barnpsykologi, barnhygien och barnavård, teckning och målningsmetodik, uppsatser i naturkunnighet och kulturhistoria, fröbelska sysselsättningar, småbarnsgymnastik, småbarnsslöjd, handarbeten för barn, sång- och rörelselekar samt trädgårdsskötsel. De blivande barnträdgårdsledarinnorna skulle också kunna behärska sitt modersmål, spela piano, sjunga, teckna, sy, slöjda med mera, vilket skulle göra dem skickliga att rätt vårda och leda småbarnens såväl kroppsliga som andliga vård och utveckling.” (s. 88)

En förskola (eller barnträdgård som det hette då) ledd av personer med de här kompetenserna hade nog varit riktigt rolig att gå i! 🙂

 

 

Annonser

1 thought on “Lucka 12: Julklappar till de större barnen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s