Lucka 9: När skymningen faller

Detta bildspel kräver JavaScript.

Glöm inte att julpynta ute!

Dagens julpysseltips: Ta en rockring, klipp några grankvistar, surra fast dem med ett snöre runt rockringen och vips så har du tillverkat en stor och pampig ljuskrona, fast utan ljus då, i bästa Jul-med-Ernst-anda. Vi har knutit upp vår med fyra snören, ihopsatta till ett, på vår uteplats. Det är ingen inglasad altan på något sätt utan bara ett plåttak invid huset. Det är ett superbra ställe att hålla till på såhär års! Vi har även en vaxduk som vi köpte på loppis i somras (!) med julmotiv, ett fat med kottar, mossa, pinnar (målade med glitterlim) och äpplen som gör sig fint med snön på som blåst in.

I kronan har vi också hängt lite röda kulor som vi hade sedan förra året, och idag när vi hade provsmak på julgodis där under taket, med mamma och pappa som gäster, så medfördes av dem ett gäng riktigt rustika granprydnader från Blomsterlandet (ja, de har visst öppet även på vintern!). Mysigt blev det!

Nu när det är måndag får vi köra en dagens vetenskapliga insikt också. Och den berör julklappsinköp som säkert många funderar över nu: Forskning visar (se exempelvis Ann Werner, en studie från 2009, där hänvisar hon också till fler studier) att i hem där det finns söner och döttrar är sönerna de som har tillgång till bäst teknisk utrustning, bäst mobiler, bäst datorer osv. Det här sker genom att den bästa datorn t.ex. placeras på pojkarnas rum. Bröderna tillskrivs identiteter som ‘dataexperten’, men i Werners studie visar det sig att det är döttrarna som exempelvis bäst känner till hur man via datorn får tag på speciell musik. Vems tur är det hemma att få en ny mobil i julklapp? Och en sak till, som man blir påmind om från Werners studie: Det finns både kulturellt och ekonomiskt kapital (Bourdieus begrepp). Dyra julklappar kan vara tecken på ekonomiskt kapital, men kulturellt kapital är nog så viktigt och mäts inte i pengar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s