Lucka 2: Julgardinerna

DSCN1103 Lucka nummer två: Julgardinerna

Dagens sy: Julgardiner! Att byta gardiner är enkelt, i alla fall om man jämför med att tapetsera, och det får nästan lika stor effekt. Jag har alltid älskat tyger och därför har jag redan ganska många att välja på, så jag har inte köpt några nya på många år. Däremot har jag faktiskt två gånger fått rycka ut med symaskinen i år för att hjälpa andra att fålla gardiner. Det luriga är att när man köper färdiga gardinlängder på t.ex. Hemtex så är de så långa att man måste sy upp dem. Retligt för alla som köper för att slippa sy. Två bra gardintips:

  • Använd en kartongbit tillklippt i utmätt längd och vik runt den för att få fållen lika över hela bredden
  • Vik – nåla – pressa – sy – pressa. Strykjärnet är nästan lika viktigt som symaskinen!

Och här kommer ännu ett tips. Om man har ett gardintyg (eller köper, det är jättebilligt med den här typen av fusklinne) som är lite glest vävt, då kan man med hjälp av en grov synål trä i glittertrådar i tyget. Lite här och var. Man behöver inte fästa eller så, bara göra lite som man vill. Aldrig fel med lite extra glitter!

953-310Julgardin1

 

Julgardiner pimpade med julgransglitter

Julgardin2Julgardin3

Mina gardiner i vardagsrummet och köket

Köksgardinkappan har jag fått av en kvinna som visade sig ha haft som hobby att virka gardinkappor. Hon hade flera bärkassar och jag fick välja och vraka. På sidorna har jag några spetsgardiner som antingen är ärvda eller köpta på Gengåvan, jag tror det senare.

Kanske inte så utpräglat juligt, men… det är ritualen att byta som räknas. Här kommer dagens vetenskap, några citat från Sara Frödéns avhandling om waldorfförskolor. Såhär definieras ritual i forskning:

”Gemensamt för de flesta ritualer är att de är normaliserade och repetitiva med en tydlig början och ett tydligt slut. Vidare utförs de periodiskt vid vissa tidpunkter och på en för ändamålet avsedd plats. Ritualer är i första hand att betrakta som sinnliga, emotionella och kroppsliga upplevelser och processer snarare än intellektuella. De inbegriper alltid sociala och kommunikativa handlingar där deltagarna riktar sin uppmärksamhet mot en kollektiv akt.” ”Ritualer är icke-vardagliga på så sätt att även om ritualiseringen sker i vardagen, så upplevs den som väsensskild från det vardagliga görandet.” och ”Att utföra ritualer kan vara ett kraftfullt verktyg för att skapa gemenskap”

 

Annonser

1 thought on “Lucka 2: Julgardinerna

  1. Bästa tipset är fållfix! Med fållfix stryker du enkelt upp dina gardiner, du behöver inte krångla med symaskin. Håller i flera tvättar. Finns att köpa på Hemtex, kostar 29kr för 3 m. Kan användas vid uppläggning av byxor osv också.

    Trevlig dag!
    Linda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s