Gör det själv: Tre lekstugor i en

Japp, som sagt, sedan vi besökte Barnens Hus så har inspirationen flödat på gör-det-själv-fronten. Tyvärr har det flödat lite väl snabbt, så när det gäller sömnaden i följande projekt är jag verkligen inte stolt! Det är snett och vint och skevt. Fult – ja – men samtidigt lite befriande är det att strunta i att nåla, mäta, hitta trådrak och pressa med strykjärnet utan att istället bara ta vad som finns hemma, tuta och köra och hoppas på det bästa. Det viktigaste här är ju trots allt att det genererar någon lek, och det har det redan gjort!

Så här kommer en tutorial på den universala lekkulissen för den pysselbesatta mamman 😉 Endast fantasin sätter gränser som man säger. Den här skapelsen är uteslutande tillverkad av spillmaterial och annat märkligt som fanns hemma.

  1. Fixa en ram, den här är ca 120 x 70 cm. Vi har tagit underredet till ett uttjänt köksbord.
  2. Montera ramen på högkant på ett underlag. Vi har tagit en gammal spånskiva, fäst två ”medar” i form av trälister, borrat och limmat och stöttat till med konsoller på fram och baksidan. (Hade också varit tjusigt att måla hela bygget, men det orkade vi inte just nu.)
  3. Ta ett tyg (lakansväv till ”affären” och ett sammetsliknande möbeltyg till ”kasperteatern”) som klipps till och fållas med samma mått som träramen. Klipp ett rektangulärt hål i övre delen av tyget och fålla med en bred fåll så det blir en fin inramning (röd filtväv till affären och ett ihopskarvat glittrigt stretchtyg till teatern). Kasperteatern har ett hål som är lite mindre så att man ska kunna sitta ner (om man är barn) och spela teater utan att man syns i ”luckan”.
  4. För att ge stadga åt ”luckan” är det en tunnel sydd i nederdelen av öppningen och i den stoppar man en blompinne eller liknande som tyngd och stabilisator. Den här flyttas med beroende på vilken skepnad som lekbygget tar för tillfället…
  5. Fäst krokar i ramen och öljetter i tyget (eller knapphål), sedan är det bara att byta beroende på vad man vill leka.
  6. När det här var klart fick vi lite extra inspiration och åkte till Rusta och köpte ett draperi och kulörta lyktor för att pimpa ramen lite extra och även möjliggöra en tjusig entré för den som inte bara vill spela kasperteater utan kanske komma fram i utklädningskläder och med en gitarr för att riva av en låt eller nåt? 🙂 Ett annat tänkbart användningsområde för denna superpryl är fiskdamm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s